Spring naar inhoud
Mijn ZorgpleinNoord

Succesverhaal SectorplanPlus

Zinn (Thuis)zorg I Wonen en Welzijn

Page top visual
Succesverhaal SectorplanPlus

Wat de subsidie SectorplanPlus in Noord-Nederland heeft opgeleverd in de dagelijkse praktijk is het echte succes. Lees mee met de ervaringen van werkgevers én de persoonlijke successen van werknemers in zorg en welzijn.

Leyla Duran-Demir, 36 jaar - Verzorgende IG bij ZINN

Door haar mantelzorgtaken en de vele bezoeken aan haar oude Turkse buurvrouw, die verhuisd was naar een locatie van Zinn was Leyla kind aan huis bij ZINN. Hanneke Wierenga, opleider bij ZINN, heeft haar gestimuleerd een opleiding te volgen in de zorg. Dit was een grote uitdaging voor de uit Turkije afkomstige Leyla die op haar 18e naar Nederland is gekomen. De taal was een probleem maar ook de zorg voor twee opgroeiende kinderen. En hoe kom je aan het geld om een opleiding te volgen. Maar Leyla heeft zich de Nederlandse taal heel goed eigen gemaakt en is in 2019 gestart met de opleiding Wijkgilde 1 en 2. Vervolgens kwam de kans voorbij om vanuit haar werk bij ZINN de opleiding Helpende in de zorg, in 1 jaar te volgen. Dit heeft ze gedaan en in september 2022 is ze daarvoor geslaagd. Toen de vacature Verzorgende IG voorbijkwam had Leyla alle diploma’s én de kwaliteiten voor deze baan. Kortom, een echte doorzetter die ondanks verschillende obstakels heeft doorgezet. Zo is Leyla een waardevolle medewerker in de zorg!

Ik ben trots op mezelf, en mijn kinderen en moeder zijn dat ook!

Jolanda Werksma - Medewerker Ontwikkelen en Opleiden bij ZINN

Wat hebben jullie aangevraagd als organisatie, met welke reden?
Als we spreken met Jolanda over wat SectorplanPlus heeft bijgedragen bij ZINN vertelt zij dat (door)ontwikkelen en groei gestimuleerd wordt als je bij ZINN werkt. En waarom? “Het verdiept je functie en het draagt bij aan een hogere kwaliteit van het werk. Het is een belangrijk onderdeel in het jaarlijkse ontwikkelgesprek met elke medewerker.” “Bij de subsidie van SectorplanPlus lag bij ZINN in de beginperiode de focus vooral ingezet op BBL en niveau 4 en 5 opleidingen. Hiervoor werven we eerst intern en daarna extern, wat weer resulteert in meer handen aan het bed. Het laatste tijdvak van SectorplanPlus is er ook meer ingezet op behoud door middel van individuele opleidingen, groepsopleidingen en scholingstrajecten.’

Wat vinden jullie van SectorplanPlus, waarom is het een succes?
SectorplanPlus is één van de belangrijkste subsidiebronnen als het gaat om ontwikkelen van medewerkers. Kan de sector zonder deze subsidie? Jolanda: “Een vervolg is nodig om te stimuleren dat de verdeling van zorgmedewerkers in sector in balans blijft. Dan krijg je geen groot verschil tussen zorginstellingen die zonder SectorplanPlus weinig financiering voor ontwikkeling en scholing hebben en zorginstellingen die dat wel hebben. Een medewerker zal dan sneller kiezen voor de werkgever die scholing en ontwikkeling stimuleert en faciliteert. Daarnaast stimuleert de subsidie zorginstellingen om leerling-werkplekken te creëren, wat goed is voor het arbeidsmarkttekort dat alleen maar groeit de komende jaren.” De zorgvraag verandert zo snel, dat het opleiden en meenemen van medewerkers in deze snelle veranderingen hard nodig is. 

Hoe hebben jullie de rol van ZorgpleinNoord ervaren?
“Met ZorgpleinNoord konden wij op een laagdrempelige manier altijd snel schakelen bij vragen of problemen. Dankzij de aanjaagrol van ZorgpleinNoord zijn er subgroepjes ontstaan waar we veel van elkaar leren en die dus heel waardevol zijn.”

Wat zou je willen veranderen?
Jolanda haar antwoord is kort en duidelijk: “Als kortdurende opleidingen in de toekomst, net als in Covidtijd, eenvoudiger verantwoord kunnen worden dan zou dat heel veel tijdvoordeel opleveren bij de zorginstellingen.”

Denk groot, begin klein, succes is waar jouw ontwikkelstappen zijn