ZorgpleinNoord biedt ondersteuning aan organisaties in Noord-Nederland rondom de subsidieaanvragen voor het SectorplanPlus. Deze subsidie is bedoeld voor verschillende soorten scholing van zittende en nieuwe medewerkers. Vanwege de coronacrisis is de dienstverlening in sommige gevallen minder goed uitvoerbaar en moest anders worden ingericht. Om hiervoor input te krijgen, is naar alle deelnemende organisaties aan SectorplanPlus een korte, online vragenlijst gestuurd. Enerzijds om de behoefte te peilen wat voor soort ondersteuning gewenst is en anderzijds om informatie te verkrijgen over de mogelijke veranderingen in opleidingsplannen van organisaties. In het rapport, wat onderaan dit artikel te downloaden is, staan de resultaten van de 81 organisaties die deze uitvraag hebben ingevuld.
Algemene resultaten SectorplanPlus Corona peiling
De meeste organisaties geven aan dat opleidingsplannen ondanks de coronacrisis hetzelfde blijven (56,8%). Een derde van de organisaties geeft aan dat er minder wordt opgeleid (34,6%). De opleidingen die niet door gaan of worden uitgesteld zijn waarschijnlijk vooral de kleinere opleidingen want het aantal opleidingsplekken (BBL of duaal) blijft grotendeels gelijk (79%).
Op het gebied van ondersteuning is vooral de online nieuwsbrief die ZorgpleinNoord elke maand verstuurd gewenst (70%). Ook is er redelijk wat animo voor online bijeenkomsten (40%) en SABA-workshops (28%). ZorgpleinNoord heeft de organisatie van deze online bijeenkomsten en workshop daarom ingepland (zie download onderaan dit artikel voor de volledige resultaten).
Verandering opleidingsplannen?
Er wordt minder opgeleid
28
34,6%
Opleidingsplannen blijven hetzelfde
64
56,8%
Er wordt meer opgeleid
7
8,6%
Totaal
81
100%
Kenmerken deelnemende organisaties
De vier best vertegenwoordigde branches in de SectorplanPlus behoeftepeiling zijn de VVT (39,5%), eerstelijns gezondheidszorg (22,2%), gehandicaptenzorg (17,3%) en de GGZ (8,6%).
De meeste organisaties hebben een grote organisatiegrootte (60%), gevolgd door klein (23%) en midden (16%).
Verdeling deelnemende branches aan de peiling
Veranderingen in opleidingsplannen naar branche en organisatiegrootte
Wat opvalt bij de uitkomsten van veranderingen naar branche is dat vooral in de gehandicaptenzorg minder wordt opgeleid ten gevolge van de coronacrisis. Bij de overige branches geven iets meer organisaties aan dat opleidingsplannen gelijk blijven.
Er zijn weinig verschillen in de uitkomsten van opleidingsplannen naar organisatiegrootte. Wellicht alleen dat kleine organisaties iets vaker aangeven dat opleidingsplannen minder worden dan grote en middelgrote organisaties.
Kleine organisaties (vaak huisartsen) geven aan minder op te leiden door de coronacrisis omdat scholen dicht zijn en dat men niet aan opleiden toekomt.
Veel organisaties geven aan de opleidingen naar voren worden geschoven (naar het najaar of het volgend jaar).
Gewenste ondersteuning ZorgpleinNoord naar branche en organisatiegrootte
Wat opvalt bij verschillen tussen branches bij gewenste ondersteuning is dat de VVT en de eerstelijnsgezondheidszorg vaker behoefte lijken te hebben aan de SectorplanPlus nieuwsbrief vanuit ZorgpleinNoord. De VVT geeft ook vaker aan baat te hebben bij een online informatiebijeenkomst. De GGZ-organisaties geven in grotere mate aan dat ze geen behoefte hebben een online SABA-workshop. De eerstelijnsgezondheidszorg ziet dit juist wel zitten.
Wanneer we kijken naar organisatiegrootte zien we dat grote organisaties vaker behoefte hebben aan de nieuwsbrief en een online informatiebijeenkomst, terwijl zij juist minder behoefte hebben aan een SABA-workshop.