Spring naar inhoud
Mijn ZorgpleinNoord

Resultaten SectorplanPlus peiling december 2020

Overzicht van de resultaten van de online SectorplanPlus uitvraag december 2020

4 minuten www.zorgpleinnoord.nl
Page top visual

ZorgpleinNoord biedt ondersteuning aan organisaties in Noord-Nederland rondom de subsidieaanvragen voor het SectorplanPlus. Vanwege de coronacrisis zijn de opleidingsplannen van zorg- en welzijnsorganisaties minder goed uitvoerbaar of op een andere manier ingericht. Om hier meer inzicht in te krijgen, hebben 57 deelnemende organisaties aan SectorplanPlus in Noord-Nederland onze online vragenlijst ingevuld.

ZorgpleinNoord biedt ondersteuning aan organisaties in Noord-Nederland rondom de subsidieaanvragen voor het SectorplanPlus, een subsidie die beschikbaar wordt gesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Deze subsidie is bedoeld voor verschillende soorten scholing van zittende en nieuwe medewerkers in zorg en welzijn.

Vanwege de coronacrisis zijn de opleidingsplannen van zorg- en welzijnsorganisaties wellicht minder goed uitvoerbaar of op een andere manier ingericht. Om hier meer inzicht in te krijgen, is naar alle deelnemende organisaties aan SectorplanPlus in Noord-Nederland een online vragenlijst gestuurd. Daarnaast heeft dit onderzoek als doel de tevredenheid over de huidige vorm van het SectorplanPlus te meten en zo verbeterpunten op te halen voor een eventueel vervolg op de subsidieregeling van SectorplanPlus.

In dit rapport staan de resultaten van de 57 organisaties die deze uitvraag hebben ingevuld. Hierin zijn naast de volledige resultaten ook de resultaten over verschillen tussen de noordelijke regio's en tussen organisatiegroottes terug te vinden.

Onderaan deze pagina download je het complete onderzoeksrapport.


Algemene informatie over de deelnemende organisaties

  • De meeste organisaties die hebben deelgenomen aan het onderzoek zijn actief in de branche Verpleging, verzorging en thuiszorg (47,4%). Daarna komen de branches Eerstelijnsgezondheidszorg (19,3%) en de Gehandicaptenzorg (17,5%).
  • De deelnemende organisaties zijn vrijwel evenredig verdeeld over de drie noordelijke provincies (Groningen 34,2%, Friesland, 30,3% en Drenthe 35,5%).
  • De meeste organisaties hebben, volgens de SectorplanPlus indeling, een grote organisatiegrootte (61,4%) en worden gevolgd door een kleine (24,6%) en middelgrote (14%) organisatiegrootte.

Verandering opleidingsplannen ten tijde van corona

  • Het merendeel van de grotere leerwerktrajecten zoals de hbo duaal-, mbo bbl- en deeltijdopleidingen wordt niet beïnvloed door de coronacrisis. Slechts vier organisaties (7%) geven aan dat er minder leerlingen binnen deze opleidingen zijn gestart.
  • Bij de kleinere opleidingsactiviteiten C2, D en E wordt door organisaties wel duidelijk aangegeven dat vanwege de coronacrisis minder leerlingen zijn gestart (73,7%).
  • Uit de antwoorden op de open vragen blijkt dat er vaak knelpunten zijn bij het aantrekken van zij-instromer, namelijk: Er is te weinig mankracht en tijd om leerlingen te begeleiden en het lagere salaris dat geboden wordt als leerling, is niet aanlokkelijk vanuit het werkveld waarin de zij-instromer actief is
  • Verder komt uit de open vragen naar voren dat door corona opleidingen nu vooral anders worden ingericht (online) en/of (indien mogelijk) opleidingen allemaal worden doorgeschoven naar 2021.

Corona opleidingsactiviteiten A, B en C1

Corona en opleidingsactiviteiten C2, D en E

Tevredenheid over SectorplanPlus

  • Met uitzondering van ‘verantwoordingsdocumenten t1, t2 & t3 (2,76)’ en ‘beoordeling van de documenten (2,88)’, geven de organisaties op alle onderdelen aan gemiddeld meer tevreden (5) dan ontevreden (1) te zijn. Alle scores liggen namelijk boven het middelpunt van 3,0.
  • Uit de open antwoorden blijkt toch dat niet alle organisaties overal even tevreden over zijn. Verbeterpunten of klachten die worden genoemd zijn: SectorplanPlus is te bureaucratisch en streng, het is teveel werk om alle documenten aan te leveren, de portal is niet gebruikersvriendelijk en bevoorschotting onduidelijk en niet herleidbaar.
  • Suggesties die hiervoor door organisaties worden aangedragen zijn: digitaal ondertekenen en presentielijsten mogelijk maken, duidelijke data en specificaties bij voorschotten en minder administratie voor realisatie van de subsidie

Tevredenheid SectorplanPlus

Besteding huidige SectorplanPlus subsidie en input voor een eventueel vervolg

  • Organisaties geven het vaakst aan dat ze SectorplanPlus middelen gebruiken om medewerkers op te scholen (73,7%) en om zij-instromers aan te trekken en op te leiden (61,4%). Praktijkopleiders opleiden (21,1%) en initiatieven voor medewerkers die door de coronacrisis zijn aangetrokken (8,8%) wordt het minst vaak aangegeven.
  • Voor een eventueel vervolg subsidie op het SectorplanPlus wordt door organisaties gemiddeld aangegeven dat de volgende subsidiemogelijkheden het meest interessant vinden: stimuleren van behoud (4,34), stages en begeleiding (4,33) en deelcertificaten en modulair opleiden (4,32).
  • Uit de open vragen komt naar voren dat organisaties voor een vervolgsubsidie vooral verruiming van de huidige subsidiabele mogelijkheden willen zoals subsidie gedurende de hele opleiding (langer dan alleen 2 jaar bij bbl en hbo-duaal opleidingen), 24 uur contracteis voor volledige subsidie omlaag, betere subsidiemogelijkheden voor online opleiden en opleiden voor zij-instromers financieel aantrekkelijker maken.

Interessante activiteiten voor een eventueel vervolg op SectorplanPlus

Dit is een artikel van: www.zorgpleinnoord.nl