Spring naar inhoud
Mijn ZorgpleinNoord

Subsidienetwerk

Page top visual

In april 2024 maakten we een start tijdens een eerste verkennende bijeenkomst met mensen die zich met subsidieaanvragen bezighouden bij aangesloten organisaties van ZorgpleinNoord en netwerkpartners van het Zorg Innovatie Forum (ZIF). De behoefte aan een subsidiekennisnetwerk bleek groot. Daarom organiseren en faciliteren we dit kennisnetwerk.

Voor wie

Het netwerk is bedoeld voor subsidieadviseurs, fondsenwervers en subsidiecoördinatoren van zorg- en welzijnsorganisaties in Noord-Nederland.

Save the date

De eerstvolgende bijeenkomst is gepland 30 oktober in de middag. Zet je hem alvast in je agenda? De komende tijd gaan we het programma opstellen. Zodra het mogelijk is om je aan te melden, laten we dat weten via de nieuwsbrief en onze agenda.

Bijeenkomst 10 april 2025

Met 28 enthousiaste deelnemers was onze grote zaal op 10 april weer goed gevuld. Na de succesvolle aftrap vorig jaar stond deze tweede bijeenkomst van het subsidienetwerk in het teken van elkaar beter leren kennen en de SLIM-subsidie.

Naar verslag bijeenkomst 10 april

Subsidie is geen gratis geld. Het vereist inspanning qua inhoud en verantwoording om subsidie binnen te krijgen

Succesvolle aftrap Subsidienetwerk 10 oktober

‘Hoe positioneer je een subsidiecoördinator binnen je organisatie?’ Dit was een van de vragen die tijdens de eerste netwerkbijeenkomst over subsidies in onze volle grote zaal werd gesteld. Maar liefst 40 geïnteresseerden namen deel aan de aftrap van het Subsidienetwerk van ZorgpleinNoord. Deze eerste bijeenkomst organiseerden we in samenwerking met Zorg Innovatie Forum en een drietal sprekers. 

Een van de lessen van spreker Peter ten Kate, subsidiecoördinator bij Espria, was om een subsidieaanvraag te zien als een sollicitatiebrief: het benoemen van criteria van de eisen is van belang voor de herkenning bij de beoordelaar. 

Peter Hoekstra en Anke Speerstra van PlasBossinade spraken over de ingewikkelde materie van staatssteun en de vele mogelijkheden die er zijn voor zorg- en welzijnsorganisaties, maar die niet altijd gezien worden. Denk bijvoorbeeld aan vrijstellingsbesluiten. Immers, het verlenen van zorg en/of welzijn wordt ook gezien als onderneming. 

Spreker Raymond van der Peppel, mede-eigenaar van subsidiebureau Finestri benadrukte dat het voor het slagen van een subsidieaanvraag belangrijk is om eerst de eigen organisatieplannen helder te hebben. Vervolgens is het zaak om daar een passende subsidie bij te vinden, in plaats van andersom. Wat hij vaak tegenkomt bij zorg- en welzijnsorganisaties is dat er geen interne afstemming plaatsvindt en dat subsidie er vaak maar even bij wordt gedaan. 

Tijdens de bijeenkomst werden verder regelingen zoals STOZ en MDIEU besproken. Ook was er ruimte voor discussie. Al met al een kijken we terug op een leerzame eerste bijeenkomst en kijken we er vooral naar uit om een vervolg aan deze bijeenkomst te geven. 

En wat is nu de beste positie van een subsidiecoördinator binnen je organisatie? De deskundigen bij deze bijeenkomst waren het er over eens dat dat hoog in de organisatie, dicht bij het College van Bestuur is. Daarbij is het van cruciaal belang dat om de verbinding met de kennis in de rest van de organisatie te hebben. 

Petra Molenaars (ZorgpleinNoord) en René van der Most (Zorg Innovatie Forum) trappen de eerste bijeenkomst af.
Petra Molenaars (ZorgpleinNoord) en René van der Most (Zorg Innovatie Forum) trappen de eerste bijeenkomst af.

Nieuwsbrief Subsidies

Wil je de nieuwsbrief over subsidies ontvangen? Stuur dan een mail naar p.molenaars@zorgpleinnoord.nl o.v.v. Aanmelding nieuwsbrief subsidies.