Het kan lastig zijn om in de toekomst te kijken, om te bepalen hoe jouw organisatie er over vijf jaar uitziet en wat dat betekent voor je personeel. En toch is het nodig om een goede personeelsplanning te maken, zodat je daar tijdig op kunt inspelen. Met strategische personeelsplanning (SPP) heeft jouw organisatie een (cyclisch) instrument in handen om gerichter te kunnen sturen op een optimale bezetting. Het is een hulpmiddel om de (niet altijd eenvoudige) vragen op gestructureerde wijze te beantwoorden en inzicht te krijgen in te ondernemen acties. SPP is de basis om aan de slag te gaan met instroom, doorstroom en behoud.
De juiste vragen stellen en die met elkaar beantwoorden. Daar draait het om.
Vragen stellen
Strategische personeelsplanning is vooral veel vragen stellen en die met elkaar (MT, leidinggevenden, hr) beantwoorden.
Belangrijke SPP-vragen:
- Hoe gaat de organisatie of het werk veranderen, welke ontwikkelingen voorzien we?
- Wordt het werk in de toekomst met meer of minder mensen gedaan? In welke functies?
- Worden qua kennis, vaardigheden en gedrag (competenties) nieuwe dingen van mensen gevraagd?
- En waar zitten dan de grootste gaten tussen het gewenste personeelsbestand en het huidige personeelsbestand?
Aan de slag!
Voor strategische personeelsplanning volgen we het vijf-stappenplan van Moon HRM. Tijdens onze masterclasses vertellen we je alles over deze stappen.
We ondersteunen en begeleiden zorg- en welzijnsorganisaties bij SPP-vraagstukken en verzorgen twee keer per jaar de masterclasses Inleiding SPP en Werken met toekomstscenario’s. Daarnaast begeleiden we SPP-trajecten.

Meer weten over PFZW HR-dataportaal?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van het PFZW HR-dataportaal en de SPP-tool? Meer informatie via onderstaande knoppen.
Terugblik Themabijeenkomsten
Meer weten over de themabijeenkomsten die zijn geweest? Hieronder een terugblik van deze bijeenkomsten in 2024, 2023 en 2022.
Themabijeenkomst Datagedreven HR najaar 2024
Op dinsdag 15 oktober 2024 vond de Themabijeenkomst Datagedreven HR: Maak een mini-analyse voor jouw organisatie plaats. Vier Groningse organisaties begonnen met het analyseren van hun personeelsbestand via het PFZW HR-dataportaal. Hierbij werd gekeken naar de ontwikkeling van formatie, deeltijdfactor, in- en uitstroom, gemiddelde contractduur, salaris, en de verwachte vervangingsvraag, zoals het aantal 60-plussers. Daarnaast werd een benchmark uitgevoerd met soortgelijke organisaties in de sector.
Inzicht door datagedreven werken
Bas Gortworst, senior consultant van PFZW, gaf een presentatie over de voordelen van datagedreven werken met HR-data. Het gestructureerd verzamelen, analyseren en duiden van deze gegevens biedt organisaties inzicht in hun grootste personele uitdagingen. Dit ondersteunt niet alleen bij het opstellen van de HR-agenda, maar helpt HR-teams ook om proactief met leidinggevenden en management in gesprek te gaan.
Brede toepassing van HR-data
Datagedreven werken beperkt zich niet alleen tot interne HR-data, maar omvat ook bredere contexten zoals regionale en landelijke arbeidsmarktontwikkelingen. Het gebruik van de kennisbank, het arbeidsmarktdashboard van ZorgpleinNoord en AZW-programma (onderzoeksprogramma zorg en welzijn) biedt hierbij extra ondersteuning.
Terugblik lerend netwerk PFZW Datagedreven HR & Strategische Personeelsplanning voorjaar 2024
Dit voorjaar (2024) hebben vier VVT-organisaties, onder leiding van PFZW Datadiensten, hun grootste HR-uitdaging in kaart gebracht. Vanuit het HR-dataportaal zijn de deelnemers aan de slag gegaan met het analyseren van de eigen personele data, het benchmarken met de eigen branche en het combineren van deze informatie met regionale en landelijke inzichten.
Verkennen zorgvraagontwikkeling
Met behulp van de SPP-tool is verkend in hoeverre de organisatie in staat is om de verwachte zorgvraagontwikkeling in de komende vijf jaar in te vullen, uitgaande van de eigen fte-ontwikkeling. Daarbij was er veel aandacht voor het kiezen van de juiste interventies en het creëren van draagvlak in de organisatie.
Van advies naar actie
Hoe pitch je jouw advies en implementatieplan voor een MT en hoe neem je de leidinggevenden en medewerkers mee? De organisaties gaan door met het uitwerken van hun advies naar actieplannen. Komend najaar komt dit PFZW lerend netwerk datagedreven HR en strategische personeelsplanning weer bij elkaar om de opgedane ervaringen uit te wisselen en vooruit te kijken.

Themabijeenkomst Datagedreven HR 2023
Maandag 30 oktober 2023 zijn er mini-analyses gemaakt van ieders eigen organisatie met het PFZW HR dataportaal.
Belang van vooruitkijkenBabette Hoefnagels, senior consultant van PFZW, vertelde in de bijeenkomst over het belang van vooruitkijken in zorg en welzijn. De gegevens in het HR dataportaal leveren een schat aan informatie op over de huidige personele inzet in je organisatie, ook in vergelijking met de sector. Maak daar ook gebruik van, was de oproep van Babette. Cijfers op zich zeggen nog niet zoveel, maar als je het afzet tegen de benchmark (ook zichtbaar in het portaal), dan kun je er wat mee.
Nieuwe manier van werken
Datagedreven werken is voor HR een vrij nieuwe manier van werken. Door data over je personeelsbestand te onderzoeken kun je aannames weerleggen en bewustzijn creëren in je organisatie. Het kan ook aanleiding zijn om verder onderzoek te doen. Het is wel van belang om goed naar de data te kijken, je kunt makkelijk data verkeerd interpreteren. Kijk er daarom ook samen naar en vergeet de context niet. Data zijn niet alleszeggend, maar kunnen wel richting geven. Bij data moet je dus altijd een goed verhaal hebben. Na het schetsen van deze context gingen de deelnemers achter hun laptop aan de slag met een mini-analyse van personele data in hun eigen organisatie. Om tenslotte met een heleboel inzicht en vragen om verder te onderzoeken huiswaarts te gaan.
Inspiratiesessie Wendbaarheid versterken in de praktijk door Moon HRM 2022
17 november 2022 hebben we gekeken hoe je organisatie wendbaarder wordt in een snel en onvoorspelbaar wordende wereld? Hoe vergroot je het vermogen in je organisatie en binnen je team of afdeling om snel en effectief te kunnen veranderen? Tijdens deze inspiratiesessie onder leiding van Hanneke Moonen hebben we ontdekt hoe je op een praktische en resultaatgerichte manier wendbaarheid versterkt in je organisatie.