Spring naar inhoud
Mijn ZorgpleinNoord

Overzicht vernieuwingen in Leren & Ontwikkelen

Meld jouw innovaties in opleiden, leren en ontwikkelen aan!

Page top visual

Om zicht te krijgen op vernieuwende activiteiten op het gebied van leren, opleiden en ontwikkelen bij zorg- en welzijnsorganisaties in onze regio, hebben we op deze pagina een interactief overzicht ontwikkeld. Daarop zie je in één oogopslag bij welke organisatie in Drenthe, Friesland en Groningen wat nieuws gebeurt op het gebied van leren, opleiden en ontwikkelen én bij wie je vervolgens terecht kunt voor meer informatie. Met dit overzicht willen we je inspireren én het opschalen van vernieuwingen makkelijker maken. De input op de kaart en de bijbehorende lijstweergave wordt ingebracht en bijgehouden door aangesloten zorg- en welzijnsorganisaties in onze regio zelf; we vullen de kaart dus samen!

Fastswitch hbo-v zij-instroom traject

FastSwitch HBO-V is onderdeel van FastSwitch en richt zich op de zorgsector. Het is een landelijk initiatief van het LLO-platform van de Vereniging Hogescholen met als doel samen een maatschappelijke bijdrage te leveren aan een Leven Lang Ontwikkelen. Met FastSwitch hbo-v maken opleider en werkgever een carrièreswitch mogelijk waarbij de switcher een efficiënte, verkorte omscholing op maat ontvangt. Het FastSwitch-keurmerk staat voor flexibele hbo-omscholingsprogramma’s met een persoonlijk...

Meer informatie over Fastswitch hbo-v zij-instroom traject
Meer informatie over Fastswitch hbo-v zij-instroom traject

Werkgroep lerende zorgcultuur

Vanaf juni 2020 is een groep van adviseurs leren en ontwikkelen van zorg- en welzijnsorganisaties en onderwijsinstellingen met ondersteuning van het programma Leren is altijd en een adviseur van ZorgpleinNoord met elkaar aan de slag om zicht te krijgen op hoe leren binnen onze organisaties gestalte krijgt. Om zo aanknopingspunten en acties te formuleren om het leer- en ontwikkelklimaat te verbeteren en versterken. De eerste groep is in 2021 afgerond. In 2022 starten we met een nieuwe groep...

Meer informatie over Werkgroep lerende zorgcultuur
Meer informatie over Werkgroep lerende zorgcultuur

Extern traject voor werkbegeleiders

Bij de meeste zorgorganisaties heeft praktijkleren of werkplekleren zijn intrede gedaan, wordt meer situationeel leren beoogd en wordt steeds meer praktijkgericht i.p.v. lesprogramma volgend geleerd: ‘het nieuwe leren’. We ontwikkelden in gezamenlijkheid een inspiratietraject voor onze werkbegeleiders met uitvoering najaar 2021. In mei 2022 is het traject herhaald. NNCZ en ZorgpleinNoord voerden de coördinatie van deze activiteiten.

Meer informatie over Extern traject voor werkbegeleiders
Meer informatie over Extern traject voor werkbegeleiders

Leerpad AlfaZINN

In leerroute Leerpad AlfaZINN is flexibel leren in een hybride leeromgeving het uitgangspunt, binnen de werkpraktijk van ZINN. De student kan keuzes maken in tempo, planning, niveau en manier van leren. De student volgt zijn/haar eigen individuele leerpad. Binnen Leerpad zijn reguliere BOL-studenten en BBL-leerlingen.

Meer informatie over Leerpad AlfaZINN
Meer informatie over Leerpad AlfaZINN

Op Stap traject

Een speciale interne opleiding, met als doel een nieuwe carrière als zorgondersteuner. (Opleiding Helpende Zorg en Welzijn) Deelnemers zijn o.a. uitkeringsgerechtigden, statushouders en leerlingen die voortijdig gestopt zijn. Proefperiode van 3 maanden, behoudt uitkering of oriëntatiebaan. Of facilitaire medewerkers die zich laten omscholen behouden huidige salaris.

Meer informatie over Op Stap traject
Meer informatie over Op Stap traject

Ommelander Praktijkleren/ Gilde leren niveau 4

Ommelander Praktijk leren/ Gilde leren is een aantrekkelijk, modern en betekenisvol opleidingstraject met een sterke aantrekkingskracht voor studenten en samenwerkingspartners in de regio. Het richt zich op onderzoekend, samenwerkend en waarderend leren.

Meer informatie over Ommelander Praktijkleren/ Gilde leren niveau 4
Meer informatie over Ommelander Praktijkleren/ Gilde leren niveau 4

PGL Groningen (praktijkgestuurd leren)

Praktijkgestuurd Leren Groningen is een samenwerking tussen 2 ROC's en 3 zorgorganisaties. Doel is dat studenten vanuit de praktijk kijken naar hun leervragen en met die vraag teruggaan naar de opleiding. Op deze manier heeft iedere studie regie over zijn/ haar eigen leerproces.

Meer informatie over PGL Groningen (praktijkgestuurd leren)
Meer informatie over PGL Groningen (praktijkgestuurd leren)

Wijkgilde De Es

Samen leren in de praktijk in wijkgilde-opleiding Assistent Dienstverlening en Zorg (niveau 1) Studenten lopen in blokken van ± 20 weken stage bij de facilitaire afdeling van zorgcentrum De Es, in een huiskamer in De Es en bij mensen thuis in de wijken Selwerd, Paddepoel en Tuinwijk. Studenten krijgen les in het Leerhome dat zich beneden in woonzorgcentrum De Es bevindt.

Meer informatie over Wijkgilde De Es
Meer informatie over Wijkgilde De Es

Wijkgilde De Brink

Wijkgilde De Brink Opleiding Helpende Zorg en Welzijn is een verkorte BOL-opleiding (1 jaar). De studenten zijn van maandag t/m vrijdag in woonzorgcentrum De Brink aanwezig, net als de docenten. Ze krijgen daar les en ze werken mee op de diverse afdelingen, onder leiding van hun werkbegeleider.

Meer informatie over Wijkgilde De Brink
Meer informatie over Wijkgilde De Brink

Project RegioDeal Zuid-Oost Drenthe: Werkbegeleiders nu en in de toekomst

Vanwege een groot tekort aan HBO-geschoolde verpleegkundigen en ander (professioneel opgeleide) arbeidskrachten in het domein Zorg en Welzijn is de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe een samenwerking aangegaan met opleidingsinstituut NHL Stenden en de zorginstellingen: Treant, Icare en Tangenborgh. De flexibele HBO-Verpleegkunde opleiding is vervolgens in 2020 van start gegaan in Emmen. In deze samenwerking is er behoefte ontstaan naar het optimaliseren van de begeleiding op de werkvloer.

Meer informatie over Project RegioDeal Zuid-Oost Drenthe: Werkbegeleiders nu en in de toekomst
Meer informatie over Project RegioDeal Zuid-Oost Drenthe: Werkbegeleiders nu en in de toekomst

Werk jij ook aan vernieuwend leren en opleiden in zorg en welzijn?

Meld jouw initiatief aan