In 2024 hebben we belangrijke stappen gezet om ZorgpleinNoord meer toekomstbestendig te maken. Met focus en vastberadenheid hebben we gewerkt aan het versterken van onze organisatie, het aanscherpen van onze dienstverlening en het verbeteren van onze zichtbaarheid en samenwerkingen met en binnen ons netwerk. Deze koers zetten we in 2025 voort, met een duidelijke ambitie: ‘met volle kracht vooruit’.
Arbeidsmarkt zorg en welzijn
Het arbeidsmarktonderzoek van ZorgpleinNoord laat zien dat het in Noord-Nederland relatief goed gaat op de arbeidsmarkt voor zorg en welzijn als je de vergelijking maakt met de rest van Nederland. In Nederland is nu ongeveer één op de zes werkenden werkzaam in de sector zorg en welzijn. In Noord-Nederland is dat aantal hoger, namelijk ruim één op de vijf. Volgens de arbeidsmarktprognose blijft het aantal zorg- en welzijnsmedewerkers groeien in Noord-Nederland. Desondanks is er een onhoudbare situatie ontstaan. De verwachting is dat het personeelstekort verdrievoudigt van bijna 7.000 in 2026 naar bijna 23.000 medewerkers in 2033.

Anders organiseren
Om het verwachte personeelstekort van 23.000 medewerkers in 2033 te voorkomen moeten we zorg anders organiseren. Denk daarbij aan het stimuleren van een gezonde leefstijl en meer aandacht voor preventie. Ook het bevorderen van zelfredzaamheid, zo lang mogelijk thuis blijven wonen, extramuralisatie en reablement zijn oplossingen die in deze plannen naar voren komen. Net als het efficiënter maken van processen, middels nieuwe technologieën en AI, het integreren van nuldelijns- en informele zorg en ook de inbedding van technologie bij de zorgverlening. Hierbij staat samenwerking en innoveren in de regio centraal. In Drenthe, Friesland en Groningen zijn regioplannen opgesteld om samenwerken en innoveren te organiseren en vorm te geven. Wat in de nationale- en regioplannen staat is uiteraard ook leidraad en kader voor de werkzaamheden van ZorgpleinNoord.
Samenwerken en Innoveren in de Regio (SIR)
Afgelopen jaren is vanuit RegioPlus gewerkt aan het meerjarenprogramma ‘Samen Regionaal Sterk’. In 2025 starten we met het nieuwe meerjarenprogramma ‘Samenwerken en Innoveren in de Regio’ (SIR). Hierin gaan we voor een zorgzamere samenleving waarin toegewijde werkgevers, gedreven professionals en betrokken burgers samenwerken aan het verlenen van zorg en welzijn aan iedereen die dit nodig heeft. Om dit te bereiken moet de sector de komende jaren een grote transitie doormaken.

Veranderkracht
In 2024 was ‘Veranderkracht’ de titel van het jaarplan van ZorgpleinNoord. Hiermee is er ook stevig ingezet op verandering en ontwikkeling van onze eigen organisatie. Zo is er zorgvuldig gekeken naar de organisatie inrichting, is er gezorgd voor meer externe gerichtheid en zijn er duidelijke keuzes gemaakt ten aanzien van onze dienstverlening.
Programmalijnen
Op basis van voorgaande zijn we gekomen tot zes strategische programmalijnen die leidend zijn in de werkwijze en dienstverlening van ZorgpleinNoord:
- Aantrekkelijk werkgeverschap
- Datagedreven werken
- Digitalisering & AI
- Leren en ontwikkelen
- Toekomstbestendige arbeidsmarkt
- Veranderkracht & Innoveren

De programmalijnen geven richting aan de focus en positionering van ZorgpleinNoord in de regio en zijn tevens de speerpunten voor het komende jaar. Ze vormen een belangrijk fundament, waarbij we de samenhang tussen projecten en thema’s in het werkveld benadrukken. We blijven alert op ontwikkelingen in de sector, zodat we flexibel kunnen inspelen op de veranderende behoeften.