Spring naar inhoud
Mijn ZorgpleinNoord

Zorg en ondersteuning in Noord-Nederland niet meer vanzelfsprekend

15% van de totale zorg niet meer leverbaar in 2034

22 april 2025 · 20.14 uur
Page top visual

Vorige week bracht RegioPlus, de overkoepelende organisatie waar ZorgpleinNoord onder valt, verontrustende cijfers naar buiten over niet leverbare zorg in 2034. Door de toenemende zorgvraag en personele tekorten kan gemiddeld 15% van de totale zorg straks niet meer geleverd worden. Wat dat betekent voor Noord-Nederland hebben we onderzocht en lees je in dit artikel.

Als er niks verandert kan 15% van de gevraagde zorg in 2034 niet meer geleverd worden. Voor Noord-Nederland betekent dat onder andere dat 1,5 miljoen patiëntencontacten en visites bij huisartsenpraktijken niet kunnen doorgaan, er voor 3.700 mensen geen plek in het verpleeghuis is en in de GGZ 352.500 consulten niet plaats kunnen vinden. Niet eerder werden de gevolgen van de stijgende zorgvraag en de personeelskrapte in zorg en welzijn zo concreet in beeld gebracht. 

Dit verontrustende toekomstbeeld blijkt uit onderzoek van ABFResearch1, in opdracht van onder andere ZorgpleinNoord, de noordelijke werkgeversorganisatie in zorg en welzijn. In totaal heeft ABF Research voor 55 zorgproducten binnen alle branches, met uitzondering van sociaal werk, aangegeven hoeveel zorg niet meer geleverd kan worden in 2034. Bij het onderzoek ging het bureau uit van een gelijkblijvendesituatie in de samenleving. 

Zorg én samenleving moeten veranderen

De resultaten maken duidelijk hoe zwaar de zorg onder druk staat en dat het noodzakelijk is dat er gezocht moet wordennaar oplossingen vanuit de hele samenleving.Nieuwe manieren van werken binnen zorg en welzijnzijn van groot belang. 

Het is mogelijk om de druk op de sector te verminderen, ook zonder daar extra personeel voor in te zetten. Denk daarbij aan een brede samenwerking tussen overheid, zorg en welzijn, onderwijs, verzekeraars en de samenleving, waarbij gezondheid en welzijn in zorgzame buurten en zelf- en samenredzaamheid centraal staan.In gesprek gaan en verbinding met inwoners is daarbij van groot belang, zoals vorige week gebeurde in het Groninger Forum, waar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)en Gezond Groningen een talkshow organiseerden.Het toegankelijk en betaalbaar houden van zorg was daarbij onderwerp van gesprek    

Geen thuiszorg voor 22.000 noordelijke inwoners

De personeelstekorten in zorg en welzijn zijn de afgelopen jaren gegroeid wat heeft geleid tot een toename van het aantal vacatures. Ook zien we dat de zorgvraagis toegenomen. De verwachting is dat deze trend de komende jaren zal doorzetten, waardoor een deel van de zorgvraag niet meer geleverd kan worden. Zo kunnen in dit scenario 22.000 noordelingen in 2034 niet thuis de verpleging en ondersteuning ontvangen die zij nodig hebben. Ook kunnen circa 455.000 polikliniekbezoeken in de ziekenhuizen niet doorgaan. Daarnaast loopt de wachtlijst voor de kinderopvang flink op. In 2034 kan 6 miljoen uur aan kinderopvang (0-4 jaar) niet geleverd worden. De consulten van de GGZ die niet door kunnen gaan in 2034 komen neer op 353.000. In de ambulante gehandicaptenzorg kunnen 2.000 cliënten niet ondersteund worden.  

Regionale initiatieven versterken zorg en welzijn

In Noord-Nederland zijn meerdere initiatieven gericht op het kunnen blijven leveren van de gevraagde zorg. Denk aan het inzetten van technologie zoals digitalisering en AI en het inzetten van informele zorgzoals mantelzorg en vrijwilligerswerk. En ook door zorg anders én toekomstbestendigerte organiseren, bijvoorbeeld door het verminderen van regels en protocollen. Daarnaast wordt er op grote schaal gewerkt aan gezondheid en preventie om de stijgende zorgvraag af te remmen.Het is belangrijk dat deze regionale initiatieven breed omarmd worden en om hier vol op in te zetten, zodat werken in de sector zorg en welzijn aantrekkelijk blijft én dat mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben hierop kunnen blijven rekenen. 

ABF Research is dé partij die jaarlijks de prognoses maakt van de personeelstekorten voor de sector zorg en welzijn. 

Meer informatie

Voor meer informatie en cijfers per noordelijke provincie kun je terecht in onze kennisbank.