Spring naar inhoud
Mijn ZorgpleinNoord

‘Hou agressie op de werkvloer niet stil’

30 oktober 2023 · 17.10 uur
Page top visual

Dit was een belangrijk advies van Caroline Koetsenruijter, spreker tijdens de middag in het kader van Gezond & Zeker die wij afgelopen week organiseerden. De ruim 50 enthousiaste deelnemers kregen een presentatie van Caroline en hadden daarnaast de keuze uit 4 workshops.

Het is verbazend dat wij Nederlanders Europees kampioen zijn wat betreft agressie- en geweldsincidenten tegen verpleegkundigen, leerkrachten, winkelpersoneel, ambtenaren en andere werkenden. Hoe zijn we in een situatie beland waar professionals elkaar vertellen dat agressie erbij hoort? Volgens Caroline is onze achteloosheid opmerkelijk: we doen veel te weinig om de agressie in te dammen. Dat werkt in het voordeel van de agressor en onze samenleving betaalt de prijs. Ook de professional zelf laat zwijgend en lijdzaam de tsunami aan agressie over zich heen komen. De agressor komt er zo niet alleen mee weg, maar wordt er zelfs voor beloond. Dat moet stoppen. 

De workshops hebben handvaten gegeven hoe met agressie op de werkvloer om te gaan en het te voorkomen:

  • Geweldloos communiceren van Inge Hendriks
  • Omgaan met agressief gedrag door Martijn Kostense
  • Veilige meldcultuur van Christian Debreczeni
  • Haptonomie en het voorkomen van agressie door Marije Klumpes

Deelnemers kunnen zich thuis verder verdiepen in dit thema door het boek ‘Het Agressieparadijs’ van Caroline te lezen dat men na afloop meekreeg. Dat er meer aandacht voor dit thema moet komen nu en ook in de toekomst was een duidelijke wens onder de deelnemers. Wij kijken terug op een geslaagde middag met interessante workshops, een mooie lezing en veel interactie in de stand van Gezond & Zeker. 

Wil je dit thema binnen jouw organisatie op de agenda plaatsen en heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact op met: