Spring naar inhoud
Mijn ZorgpleinNoord

Hoe tackelen we de oplopende tekorten in zorg en welzijn?

Samen meer opleiden en andere oplossingsrichtingen

5 juli 2021 · 14.47 uur
Page top visual

ZorgpleinNoord heeft onderzoek gedaan naar feiten en cijfers in het mbo- en hbo-onderwijs zorg en welzijn. Aan de hand van vijf indicatoren zijn de ontwikkelingen van studiejaar 2014/’2015 tot en met 2018/’19 in beeld gebracht in de nieuwste publicatie Trends in onderwijs zorg en welzijn: cijfers en feiten in het mbo en hbo. Die laat veel positieve ontwikkelingen zien in de aansluiting tussen onderwijs en het arbeidsmarktvraagstuk. De prognoses schetsen ook een toekomst met een aantal uitdagingen voor de sector en het onderwijs.

Op 8 juni organiseerde ZorgpleinNoord een bijeenkomst om met de regio in gesprek te gaan over de uitkomsten in deze publicatie. De deelnemers van de bijeenkomst herkennen de geschetste trends en merken daar in de praktijk ook al het nodige van. De grootste tekorten worden gesignaleerd voor verzorgende-ig en verpleegkunde (mbo & hbo). Daarnaast geven deelnemers aan ook krapte te voelen bij verpleegkundige specialisten, regiebehandelaren en docenten verpleegkunde.

Het studie- en sectorrendement voor bbl- en duale opleidingen is hoog. Er zijn kandidaten die de zorg in willen, men ziet dat daar kansen liggen. Het (structureel) uitbreiden van deze plekken kent echter ook drempels: kosten, wil, lef en begeleidingscapaciteit.

Nu is het tijd voor verdere actie!

De plenaire presentaties en de groepsgesprekken lieten zien dat we nog allerlei uitdagingen signaleren, maar dat we ook al diverse oplossingsrichtingen hebben gevonden om de verwachte tekorten te kunnen tackelen. De projecten onder aanvoering van de hogescholen (Fast Switch en Carrièreswitch van Windesheim en Hanzehogeschool en het flexibel doorstroomtraject van mbo-v naar hbo-v RegioDeal Zuidoost Drenthe van NHL Stenden) bieden daarbij mogelijkheden. We signaleren daarnaast kansrijke (verkorte) zij-instroom bbl-trajecten die het werkveld samen met mbo-instellingen uitvoert en initiatieven waarbij medewerkers in coronabanen worden opgeleid met mbo-certificaten. Evenals de wil van het mbo- en hbo-onderwijs om daadwerkelijk maatwerk in samenwerking met het werkveld te leveren.

De juiste keuzes maken in opleiden en ontwikkelen

Het werkveld is aan zet om de eigen ambities scherp voor ogen te krijgen en deze te vertalen naar strategische opleidings- en ontwikkelplannen. Het is noodzakelijk voor het werkveld om antwoorden te formuleren op vragen als: Hoe gaat het werk in mijn organisatie veranderen? Wordt het werk in de toekomst met meer of met minder mensen gedaan? En welke kennis en vaardigheden vragen we dan van deze medewerkers? Gewapend met deze informatie kun je de juiste keuzes maken in opleiden en ontwikkelen van (nieuwe) medewerkers. En daarover het gesprek en de samenwerking aangaan met werkveld en onderwijs in jouw regio. Er kan en gebeurt veel meer dan je denkt om krachten te bundelen!

Vervolgbijeenkomst in november

Om organisaties hierin te ondersteunen, naast de activiteiten die we al ondernemen, organiseert ZorgpleinNoord op 11 november tussen 9.00u en 12.30u een vervolgbijeenkomst. Nadere informatie volgt na de zomer.

Alle informatie over bijeenkomst 8 juni

We hebben alle presentaties van de bijeenkomst op 8 juni, de publicatie en een overzicht van de opbrengsten van de groepsgesprekken voor je op een rijtje gezet.

Wil je meer informatie?

Heb je vragen of wil je meer weten over wat ZorgpleinNoord voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met: