Spring naar inhoud
Mijn ZorgpleinNoord

Hanze HR Congres in de Zorg

Samen Zorgen, de rol van HR bij Informele zorg

17 april 2024 · 10.57 uur
Page top visual

Op donderdag 16 mei is de 3e editie van het Hanze HR Congres in de Zorg georganiseerd door Hanze Advocaat. Het is een congres speciaal voor én met HR-professionals uit de zorg. Het thema van dit jaar past helemaal bij deze tijd: ‘Samen zorgen – de rol van HR bij informele zorg.

Over het congres

Voor jou als HR-professional is Informele zorg een enorme kans. Mantelzorgers helpen bijvoorbeeld met huishoudelijke taken, bij de verzorging en soms bij complexere taken of voorbehouden handelingen.

Maar hoe regel je dit goed? Welke werkafspraken maak je, hoe waarborg je de privacy en hoe zit het met verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid? En hoe ga je om met de inzet, werkverdeling en beloning?

Verschillende zorgorganisaties delen tijdens het congres hun ervaringen en resultaten. Je leert dus van collega-zorgorganisaties uit care en cure. Je hoort aantoonbare en concrete best-practices. Je leert wat écht werkt (en wat niet ;-). En krijgt tips die je direct kunt toepassen.

Als je deze samenwerking goed regelt, krijg je bovendien supergemotiveerde en loyale medewerkers. En dat zorgt voor minder uitstroom en ziekteverzuim, én voor betere zorg.

De sprekers

  • Sabine Uitslag | Dagvoorzitter
    Ook dit jaar is Sabine weer dagvoorzitter. Als geen ander weet zij hoe het in de Zorg werkt. Haar energie is zo aanstekelijk, daar wordt iedereen blij van.
  • Ineke Woldringh – Interzorg Assen
    Het informele zorglandschap vraagt om een herinrichting. Dichter bij de zorg en dichter bij welzijn. Dat vraagt iets van professionals, zowel in de primaire processen als in de ondersteunende diensten. Ineke neemt ons mee in waarom en hoe zorginstelling Interzorg werk maakt van informele zorg.
  • Jael Bootsma – FWG
    FWG ontwikkelde vijf scenario’s om anders te werken in het verpleeghuis. Jael Bootsma vertelt je alles over het onderzoek dat gedaan is om tot de scenario’s te komen. Je raakt geïnspireerd om de inzet van informele zorg binnen jouw organisatie van verschillende kanten te bekijken.
  • Floor Plas-Velema – Hanze advocaat
    Wat zijn de juridische mogelijkheden voor informele zorg? Soms is het lastig te weten wat mantelzorgers, naasten en vrijwilligers wel en niet mogen. Hoe zit het met de aansprakelijkheid? En de privacyregels.
  • Selma Musters – Amsterdam UMC
    In het Amsterdams UMC draait al jaren een project waarbij mantelzorgers worden ingezet. Selma Musters promoveert hier zelfs op. Ze vertelt wat de enorme toegevoegde waarde mantelzorg heeft voor de zorg, de patiënt en de naasten.
  • Rianne Burger – Atlant Zorggroep
    Hoe behoud je vrijwilligers voor langere tijd? Rianne Burgers van Atlant uit Apeldoorn werkt al sinds 2016 aan dit onderwerp. Ze deelt haar beste tips voor betere communicatie en samenwerking met vrijwilligers. Zo maak je het verschil.
  • Judith Baart – ZINZIZ
    Zinziz heeft samen met de Erasmus Universiteit en 4 zorgorganisaties, een toolbox opgezet om je te ondersteunen bij het opzetten en uitvoeren van een mantelzorgbeleid. In deze workshop leer je welke perspectieven op samenwerking uit dit onderzoek naar voren zijn gekomen en bespreken we hoe je hier rekening mee kan houden binnen je organisatie.
  • Ruth Soer – Hanze advocaat
    Natuurlijk moet je ook juridisch de zaken goed op orde hebben. Dat begint met goede overeenkomsten met vrijwilligers. Over de afspraken, privacy, bevoegdheden, onkosten en vergoedingen. Zo manage je de verwachtingen goed en weet iedereen waar hij/zij aan toe is.
  • Steve Carlin – Illusionist & mindreader
    Net als andere jaren zorgen we ook dit jaar weer voor een bijzondere afsluiting. Dit keer laat illusionist & mindreader Steve Carlin je op het puntje van de stoel zitten. Want: niets is wat het lijkt…

Praktische informatie

Datum: donderdag 16 mei 2024
Locatie: Theater Odeon - Blijmarkt 25, 8011 ND Zwolle
Tijd: 12.00 tot 17.30 uur