Spring naar inhoud
Mijn ZorgpleinNoord

Facts & Figures – editie juli 2021

Anders werken en samenwerken

8 juli 2021 · 14.03 uur
Page top visual

Het begint al een mooie traditie te worden: jaarlijks publiceert ZorgpleinNoord rond de zomer de Facts & Figures. Vandaag verschijnt de nieuwste editie, met daarin – zoals je gewend bent – alle ontwikkelingen op de noordelijke arbeidsmarkt van zorg en welzijn. Nieuw dit jaar zijn de arbeidsmarktprognoses. Uiteraard lees je ook alles over vacatureontwikkelingen, in- en uitstroomcijfers, mobiliteit, arbeidsomstandigheden en demografie.

Arbeidsmarktcijfers en -prognoses leggen een basis onder de aanpak van de personeelstekorten in Noord-Nederland. Het geeft inzicht in de uitdagingen en kansen die er in onze regio zijn. Het arbeidsmarktvraagstuk kent geen enkelvoudige oplossing, maar vraagt om acties op verschillende gebieden, zoals opleiden en ontwikkelen, technologie, duurzame inzetbaarheid en strategisch personeelsbeleid. Personeel is en blijft de cruciale factor.

We zien dat de ontgroening en vergrijzing in Noord-Nederland sneller gaat dan in de rest van Nederland. De groep mensen met de grootste zorgvraag neemt enorm toe, terwijl het aantal mensen dat deze zorg kan verlenen juist afneemt. Het is nodig om op een andere manier werken en meer samen te werken als organisaties, in de keten en in de regio. De coronacrisis heeft ons laten zien dat het mogelijk is. De meeste oplossingen zijn echter nog niet bestendigd of doorgevoerd in de dagelijkse praktijk. Laten wat we al het goede behouden en dat samen oppakken. ZorgpleinNoord heeft kennis van de regio, de arbeidsmarktvraagstukken en beschikt over een breed netwerken. Door samen anders te denken, kunnen we zaken anders doen. ZorgpleinNoord is daarbij de host en de organisaties de hoofdrolspelers.

Wil je graag meer weten over de Facts & Figures?

Onze arbeidsmarktonderzoekers doen het hele jaar door onderzoek naar de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in zorg en welzijn. Wil je graag meer weten over hoe Noord-Nederland ervoor staat of heb je nog vragen over de Facts & Figures? Neem dan contact op met: