Spring naar inhoud
Mijn ZorgpleinNoord

Er is een mini-analyse gemaakt met het PFZW HR dataportaal

7 november 2023 · 15.30 uur
Page top visual

Afgelopen week hebben deelnemers aan de Themabijeenkomst Datagedreven HR een mini-analyse gemaakt van hun organisatie.

Babette Hoefnagels, senior consultant van PFZW, vertelde in de bijeenkomst over het belang van vooruitkijken in zorg en welzijn. De gegevens in het HR dataportaal leveren een schat aan informatie op over de huidige personele inzet in je organisatie, ook in vergelijking met de sector. Maak daar ook gebruik van, was de oproep van Babette. Cijfers op zich zeggen nog niet zoveel, maar als je het afzet tegen de benchmark (ook zichtbaar in het portaal), dan kun je er wat mee. Datagedreven werken is voor HR een vrij nieuwe manier van werken. Door data over je personeelsbestand te onderzoeken kun je aannames weerleggen en bewustzijn creëren in je organisatie. Het kan ook aanleiding zijn om verder onderzoek te doen. Het is wel van belang om goed naar de data te kijken, je kunt makkelijk data verkeerd interpreteren. Kijk er daarom ook samen naar en vergeet de context niet. Data zijn niet alleszeggend, maar kunnen wel richting geven. Bij data moet je dus altijd een goed verhaal hebben.

Na het schetsen van deze context gingen de deelnemers achter hun laptop aan de slag met een mini-analyse van personele data in hun eigen organisatie. Om tenslotte met veel inzichten huiswaarts te gaan, die uiteraard verder onderzoek vragen. 

Organisaties die op een datagedreven manier met hun strategische personeelsplanning aan de slag willen, kunnen zich aansluiten bij het lerend netwerk van PFZW.