"Goed om te zien dat het eigenlijk overal hetzelfde is, dat dezelfde dilemma's spelen.'
In 2024 staat het programma van het netwerk in het teken van samen (actie) leren, reflecteren en experimenteren. Dit wordt opgepakt in drie actiegroepen, waarbij het niet alleen gaat over de oplossing(en) maar ook om het proces van samen verkennen, leren en ontwikkelen. Er is oog voor ieders perspectief en inbreng want veel kennis, ervaring en veranderkracht is al aanwezig!
De drie actiegroepen richten zich op de volgende thema’s:
- skillsgericht werken en leren
- professional van de toekomst
- samenwerken met informele zorg
-
De bijeenkomsten vormen een plek waar je in contact komt met professionals die zich bezighouden met leren, opleiden en ontwikkelen binnen allerlei zorg- en welzijnsorganisaties én onderwijs
-
Het netwerk biedt dé mogelijkheid om je eigen ontwikkelingen te delen met anderen en biedt de ruimte om vragen die er bij je leven aan anderen te stellen
-
Zie het netwerk als een inspiratiebron: via nieuwsberichten en (online) bijeenkomsten kom je er achter hoe andere organisaties en het onderwijs vernieuwingen in leren, opleiden en ontwikkelen oppakken en implementeren
-
Samenwerken met andere organisaties op dit thema werkt inspirerend!
Bijeenkomsten
Binnenkort vind je hier de data voor de bijeenkomsten in het najaar.
Terugblik bijeenkomst 4 juli
Deze bijeenkomst stond in het teken van samen duiding geven aan de laatste ontwikkelingen en trends op de noordelijke arbeidsmarkt en in het beroepsonderwijs.
Presentatie arbeidsmarkt- & onderwijsontwikkelingen
We gaven inzicht in de toekomstverwachtingen. Hoe ontwikkelt de vraag en het aanbod van personeel zich in zorg en welzijn in de komende jaren? Waar ontstaan de grootste personeelstekorten en welke trends zijn zichtbaar in de instroom in de mbo- en hbo -beroepsopleidingen van zorg en welzijn? Netwerk ZON nam de aanwezigen mee in de ontwikkeling van stages en beroepspraktijkvorming. Wat valt op in de aansluiting tussen de vraag en aanbod van stageplekken voor de zorgopleidingen in Groningen, Drenthe en Noord-Overijssel? Welke verschillen zijn er naar opleiding, branche en op (sub)regionaal niveau?
Download hier de presentatie
Vertaalslag naar de praktijk
De deelnemers gingen met elkaar in gesprek over de impact van gepresenteerde ontwikkelingen op de instroom in zorg- en welzijnsopleidingen, behoud tijdens opleiding en behoud voor de sector na diplomering.
Om de instroom in zorg- en welzijnsopleidingen te vergroten werden de volgende ideeën als kansrijk gezien:
- Gezamenlijk werken aan een aantrekkelijk en realistisch beroepsbeeld, waarbij jongeren op de basis- en middelbare school al in aanraking komen met inspirerende en enthousiaste zorg- en welzijnsprofessionals die op een eigentijdse wijze over het werken in zorg en welzijn vertellen.
- Intensievere samenwerking met krimpsectoren (denk aan de industrie of retail) en het UWV om werknemers met interesse en talent voor zorg en welzijn, wiens baan gaat verdwijnen, sneller te verleiden in de richting van een zorg- of welzijnsopleiding.
- Doelgericht en op maat opleiden van verschillende doelgroepen. Welke verworven competenties zijn al aanwezig en wat is per student nodig om goed opgeleid in zorg en welzijn in te stromen?
Van vinken naar vonken
Om meer studenten te behouden tijdens de opleiding en daarmee duurzaam op te leiden voor zorg en welzijn is het, volgens de deelnemers, vooral belangrijk om begeleiding op maat aan te bieden aan alle professionals in opleiding. Dit vraagt om meer vanuit vertrouwen te werken in plaats van controle: van vinken naar vonken. Waar zit de ruimte in de kwalificatiedossiers? Hierbij kan nog meer samengewerkt worden tussen de scholen en de werkvloer.
Ruimte en tijd voor goede begeleiding en oprechte aandacht geldt niet alleen voor zorg- en welzijnsprofessionals in opleiding, maar is in de inductiefase (onboarding van startende professionals) ook van wezenlijk belang. Denk daarbij aan een buddy voor nieuwe medewerkers, maar ook actief in gesprek zijn over werkgeluk en loopbaanmogelijkheden. Wederkerigheid speelt ook hier een rol. Startende professionals brengen nieuwe kennis en ideeën mee. Hoe kun je dit zo goed mogelijk borgen in de organisatie? Welke rol heeft het instellen van een jongerenraad/-OR hierbij? Niet alleen binnen de eigen organisatie, maar ook voor de regio en sector bij het enthousiasmeren van kinderen en jongeren voor zorg en welzijn.
Terugblik bijeenkomst 29 februari
Terugkijkend op een bruisende kick-off bijeenkomst zit de energie er goed in om samen vooruit te gaan met de thema’s:
- skillsgericht werken en leren
- professional van de toekomst
- samenwerken met informele zorg
Samen (actie)leren, reflecteren en experimenten is wat we gaan doen in drie gelijknamige actiegroepen in 2024. Binnen deze actiegroepen gaat het niet alleen om de oplossing(en) maar ook om het proces. Daarbij is oog voor ieders perspectief en inbreng. Veel kennis en ervaring is al aanwezig.

Terugblik netwerkbijeenkomst opleiden, leren & ontwikkelen op 7 december
35 opleidingsprofessionals uit onze sector gingen met elkaar in gesprek over de thema’s ‘bekwaam = inzetbaar’ en ‘duurzaam begeleiden in de beroeps praktijk’. Als er één ding goed duidelijk werd, is dat voor beide thema’s geldt dat we nog lang niet uitgesproken zijn! En dat experimenteren en soms loslaten van overtuigingen, is wat nodig is.
Bekwaam = inzetbaar
Er is vooral veel kennis uitgewisseld met elkaar en we kwamen er achter dat er in onze regio al diverse goede voorbeelden te delen zijn als het gaat om anders en innovatief inzetten en opleiden van mensen. We hebben het dan bijvoorbeeld over zelfbekwaming, competentiegericht werken , familiezorg en de ontwikkeling van vereenvoudigde en laagdrempelige modules voor zorgprofessionals, mantelzorgers, buurtbewoners, vrijwilligers en asielzoekers.
Duurzaam begeleiden
Aan de hand van stellingen hebben we door de bril van de student, praktijkbegeleider en docent gesproken over de begeleiding in de beroeps praktijk. Er werden tips gedeeld om iedereen die opgeleid wordt een plezierige en leerzame praktijkervaring te kunnen bieden. Voor alle aanwezigen lag er een kopie van het BPV-handboek klaar.
Heb je vragen of inspirerende voorbeelden?
Heb je vragen op het gebied van je opleidingsbeleid? Wil je weten welke stappen je kunt zetten om een uitdagende werk- en leeromgeving voor (aankomende) professionals te creëren? Heb je goede ideeën, tips of adviezen voor anderen om met vernieuwing van leren en ontwikkelen aan de slag te gaan? Of wellicht heb je een concrete vraag op dit terrein? Neem dan contact met ons op!
We adviseren, ondersteunen, faciliteren en verbinden je met partijen die met dezelfde vragen zitten. Ook inspireren we je graag met interessante voorbeelden, best practices en geven we je tips. Bijvoorbeeld op het gebied van opleidingssubsidies. Daarnaast doen we onderzoek en werken we aan publicaties die je helpen bij het maken van keuzes voor jouw organisatie.