Spring naar inhoud
Mijn ZorgpleinNoord

Werkbeleving in Noord-Nederland

Werkbeleving in Noord-Nederland (juli 2021)

4 minuten
Page top visual

Hoe is het gesteld met de werkbeleving van zorg- en welzijnsmedewerkers in Noord-Nederland? Dankzij de WerkbelevingsMonitor van ZorgpleinNoord en ZorgfocuZ kunnen we die vraag nu beantwoorden. Met dit instrument brengen we de werkbeleving op een consistente manier in kaart. Inmiddels zijn de eerste resultaten bekend van vijftien deelnemende zorg- en welzijnsorganisaties met in totaal 1.863 medewerkers. Je leest er meer over in de publicatie Werkbeleving in Noord-Nederland.

Download Werkbeleving in Noord-Nederland

De werkbeleving is een belangrijk gegeven: het bepaalt grotendeels het doen en laten van medewerkers. Het is van invloed op de duurzame inzetbaarheid. Werkbeleving is een optelsom van de mate van tevredenheid over je werk, hoe betrokken je je voelt en in hoeverre je zelf invulling kunt geven aan je werkzaamheden. Met de huidige en verwachte toekomstige tekorten, is structurele aandacht voor de werkbeleving dan ook absoluut noodzakelijk.

De opzet van de Noordelijke WerkbelevingsMonitor

De Noordelijke WerkbelevingsMonitor bestaat uit dertien vragen. Medewerkers beantwoorden elf vragen over werkbeleving op een vierpuntsschaal. Ze geven op een schaal van 0 tot 10 een cijfer voor hun huidige werkvermogen in vergelijking met het hoogst ervaren werkvermogen en ze geven hun eigen organisaties als werkgever een rapportcijfer. Organisaties kunnen daarnaast eigen vragen toevoegen of verschillende themamodules inzetten, zodat de Noordelijke Werkbelevingsmonitor ingezet kan worden voor het medewerkerstevredenheidsonderzoek.

De resultaten tot nu toe

Medewerkers van noordelijke zorg- en welzijnsorganisaties zijn over het algemeen tevreden over hun werk. Ze doen het werk met plezier (95%) en ervaren genoeg ruimte om zelf invulling te geven aan hun werkzaamheden. Ze noemen hun eigen gezondheid goed (90%) en veel van hen maken gebruik van de mogelijkheden om te werken aan hun eigen inzetbaarheid. Een op de vijf medewerkers geeft aan het werk niet te kunnen doen in de tijd die ervoor staat. De meerderheid van de medewerkers (79%) kan goed mee in de veranderingen in het werk.

De toekomstplannen van de organisaties is bij een derde van de deelnemers niet bekend. De eigen inzetbaarheid bespreken met de leidinggevende is voor bijna 1 op de 5 werknemers niet aan de orde. Of de leidinggevende vernieuwing en verandering mogelijk maakt is voor 20% van de deelnemers onduidelijk. Bijna tweederde van de medewerkers vindt dat er voldoende bijscholings- en ontwikkelingsmogelijkheden zijn.

Noordelijke WerkbelevingsMonitor - resultaten 1.863 werknemers zorg en welzijn

Medewerkers scoren hun huidige werkvermogen ten opzichte van hun hoogste werkvermogen ooit gemiddeld met een 7,9. 12% van de medewerkers geeft het eigen werkvermogen een 6 of lager. Het gemiddelde rapportcijfer voor hun werkgever is een 7,6.

Noordelijke WerkbelevingsMonitor - resultaten 1.863 werknemers zorg en welzijn

Positieve werkbeleving

De Noordelijke WerkbelevingsMonitor laat een positief beeld zien. De uitdaging is om dat vast te houden en waar nodig te werken aan de werkbeleving en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. In ‘Werkbeleving in Noord-Nederland’ zien we drie belangrijke oplossingsrichtingen:

  • Blijf (of ga) in gesprek over inzetbaarheid én positioneer de leidinggevende
  • Geef medewerkers handvatten voor werkstress
  • Verbeter de organisatiecultuur: bied medewerkers toekomstperspectief en veiligheid

Over de Noordelijke WerkbelevingsMonitor

De Noordelijke WerkbelevingsMonitor is een methode voor zorg- en welzijnsorganisaties om het periodieke medewerkersonderzoek uit te voeren. Door als noordelijke organisaties op dezelfde manier werkbeleving te meten, ontstaat er waardevolle benchmark- en verbeterinformatie. Want ook als het gaat om werkbeleving en behoud, geloven wij in de kracht van samenwerken. Op de website van ZorgpleinNoord lees je meer over de WerkbelevingsMonitor en hoe je kunt deelnemen. De Noordelijke WerkbelevingsMonitor wordt aangeboden in samenwerking met ZorgpleinNoord-partner ZorgfocuZ. ZorgfocuZ is een initiatief van de vakgroep Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen en is gespecialiseerd in onderzoek in de zorgsector.

Wil je meer informatie over de WerkbelevingsMonitor?

Voor meer informatie over de Noordelijke WerkbelevingsMonitor en hoe jouw organisatie kan deelnemen, neem je contact op met: