Spring naar inhoud
Mijn ZorgpleinNoord

Waarom zorg- en welzijnsmedewerkers kiezen voor zelfstandig ondernemerschap

Verdieping uitstroomonderzoek 2021- van werknemer naar zzp'er

2 minuten www.zorgpleinnoord.nl
Page top visual

De medewerkers in zorg en welzijn die na het verlaten van de organisatie voor het zelfstandig ondernemerschap kiezen, doen dat hoofdzakelijk om eigen regie en betere keuzemogelijkheden te hebben. De medewerkers die uitstromen als zzp'er hebben meer werkervaring en zijn vaker veertig jaar of ouder, dan medewerkers die in loondienst blijven werken. Dit blijkt uit een verdieping van het uitstroomonderzoek van RegioPlus.

Een groep zorg- en welzijnsprofessionals verlaat de werkgever om niet meer als werknemer maar als zzp-er in de sector verder te gaan. Waarom is dat? Het beeld heerst dat werknemers die voor het zzp-schap kiezen vaker negatiever denken over hun ex-werkgever, of dat die keuze vanwege het salaris wordt gemaakt. Maar is dat ook zo? RegioPlus onderzocht deze én andere veronderstellingen en de uitkomsten zijn nu beschikbaar.

Uitstroom naar zzp-schap in Noord-Nederland

In de afgelopen twee jaar van het uitstroomonderzoek kiezen in Noord-Nederland 31 medewerkers met een cliëntgebonden functie voor het zelfstandig ondernemerschap. Dit is nog geen vier procent van het totaal aantal zorg- en welzijnsprofessionals, die in dezelfde periode, op eigen verzoek hun werkgever verlaten. Landelijk stroomt een vergelijkbaar aandeel van de medewerkers met een cliëntgebonden functie uit naar het zzp-schap.

Ruim driekwart van alle zorg- en welzijnsprofessionals uit het uitstroomonderzoek gaat na hun vertrek weer in loondienst aan het werk bij een andere zorg- en welzijnswerkgever in Noord-Nederland. In Nederland ligt dit aandeel op ruim zestig procent. In vergelijking met de rest van Nederland stromen er in het Noorden minder werknemers de sector uit, naar een werkgever buiten zorg en welzijn, uitkering of inactiviteit.

Waar stroomt werknemer met cliëntgebonden functie naar uit?

Het landelijk doorlopend uitstroomonderzoek

Om meer inzicht te krijgen in uitstroom van zorg- en welzijnspersoneel startte RegioPlus in april 2019 een groot landelijk doorlopend uitstroomonderzoek. Hiermee kunnen er gerichte acties voor behoud van personeel genomen worden, zowel op organisatie- als op samenwerkingsniveau. In heel het land doen zorg- en welzijnsorganisaties mee aan het onderzoek. Het uitstroomonderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksbureau Presearch. Op onze website lees je meer over hoe jouw organisatie kan meedoen aan dit onderzoek.

Dit is een artikel van: www.zorgpleinnoord.nl