Spring naar inhoud
Mijn ZorgpleinNoord

Vinden & binden van (oud) medewerkers

Verdieping uitstroomonderzoek 2022

6 minuten www.zorgpleinnoord.nl
Page top visual

Hoe komen zorg- en welzijnsmedewerkers aan een nieuwe baan? Vacaturesites en online advertenties zijn de belangrijkste kanalen voor medewerkers om een nieuwe baan te vinden. Als medewerkers zelf benaderd worden om te wisselen van werkgevers gebeurt dit in de meeste gevallen via het eigen netwerk van de medewerker. Daarbij zijn er nog weinig vertrekkende medewerkers, die hun ex-werkgever zullen aanbevelen bij vrienden en familie. Dit blijkt uit de verdiepende landelijke factsheet van Regioplus ‘binden en boeien van oud medewerkers’.

Noordelijke resultaten doorlopend uitstroomonderzoek

In dit kennisbankartikel zoomen we verder in op de resultaten van drie jaar uitstroomonderzoek in Noord-Nederland. Hoe komen werknemers met een cliëntgebonden functie (medewerkers werkzaam in de directe zorg, begeleiding en ondersteuning aan cliënten en patiënten) aan een nieuwe baan? Hoe groot is de kans dat werknemers weer in de sector willen werken als ze uit zorg en welzijn gestroomd zijn?

Bestemming na vertrek bij werkgever

Afgelopen drie jaar vulden 1.872 medewerkers met een functie in de directe zorg of ondersteuning uit Noord-Nederland de online vragenlijst van het uitstoomonderzoek in. Medewerkers die op eigen initiatief hun zorg- een welzijnswerkgever verlieten. Het overgrote deel van deze uitgestroomde medewerkers (76%) ging weer in zorg en welzijn aan de slag, als werknemer (73%) of als zzp’er (3%). Bijna een kwart van deze medewerkers stroomde de sector uit. Eén op de tien uitgestroomde medewerkers met een cliëntgebonden functie ging aan het werk voor een organisatie buiten zorg en welzijn.

Bestemming cliëntgebonden personeel Noord-Nederland na uitstroom (Q2_2019 t/m Q1_2022)

Een nieuwe baan, hoe komen ze er aan?

Nieuwe baan in zorg en welzijn

Het overgrote deel van de werknemers (74%) dat uitstroomt naar een andere zorg- en welzijnswerkgever heeft de nieuwe baan op eigen initiatief gevonden. Ongeveer een kwart van de uitgestroomde werknemers werd benaderd voor een nieuwe baan, door een andere organisatie of een uitzendbureau.

Zelf op zoek 

Als werknemers zelf op zoek gaan naar een andere baan in zorg en welzijn zijn vacaturesites en online advertenties daarvoor het belangrijkste kanaal. Bijna de helft van alle medewerkers heeft op deze wijze zijn nieuwe baan gevonden. Ook het persoonlijke netwerk en de website van organisaties worden vaak als zoekkanaal gebruikt.

Top 3 manieren om op eigen initiatief een nieuwe baan te vinden:

  1. Vacaturesite en online advertenties (46%)
  2. Via bekenden (22%)
  3. Website van de organisaties (18%)

Benaderd 

Wanneer werknemers benaderd worden voor een nieuwe baan in zorg en welzijn gebeurt dit het vaakst via hun eigen netwerk. Bijna één op acht respondenten in het uitstroomonderzoek geeft aan benaderd te zijn door een oud werkgever. Nog geen tien procent van de respondenten is via de socials benaderd over een vacature, het vaakst gaat dit via LinkedIn (67%) gevolgd door Facebook (22%).

Top 3 manieren waarop werknemers benaderd zijn voor een nieuwe baan:

  1. Eigen netwerk (45%)
  2. Oude werkgever (12%)
  3. Social Media (9%)

Een baan buiten zorg en welzijn

Eén op tien werknemers met een cliëntgebonden functie die de afgelopen drie jaar zijn werkgever in de noordelijke zorg- en welzijnssector verliet, vond werk buiten de sector. De meeste van hen (70%) vonden de nieuwe baan op eigen initiatief, een kwart van hen werd door een externe benaderd en 6% vond werk via een uitzendbureau.

Voor het vinden van een baan buiten de sector gebruikten zij ook vacaturesites en waren online advertenties het belangrijkste kanaal. Als zorg- en welzijnswerknemers benaderd worden voor een baan buiten de sector, dan gebeurt dit veelal via het persoonlijke netwerk van de werknemer.

Top 3 manieren om op eigen initiatief een nieuwe baan buiten zorg en welzijn  te vinden:

  1. Vacaturesite en online advertenties (41%)
  2. Via bekenden (22%)
  3. Website van de organisaties (15%)

Top 3 manieren waarop werknemers benaderd zijn voor een nieuwe baan buiten zorg en welzijn:

  1. Eigen netwerk (57%)
  2. Opleiding (11%)
  3. Al werkzaam (9%)

Kans op terugkeer naar zorg en welzijn

Van de uitgestroomde werknemers met een cliëntgebonden functie die buiten zorg en welzijn werken, geeft meer dan de helft (53%) aan in de toekomst weer in de sector te willen werken. Ruim een derde van de respondenten wil zelfs wel weer aan de slag bij de oud werkgever. Z’n 47% van de werknemers wil niet meer terugkeren naar zorg en welzijn.

Voorkomen van vertrek

De onderstaande tabel toont de belangrijkste argumenten waarmee de oud werkgever het vertrek van de medewerker had kunnen voorkomen. In de tweede kolom zijn de belangrijkste tips weer gegeven van werknemers die werk buiten zorg en welzijn vonden. De derde kolom geeft de vergelijking weer met de werknemers die wel weer aan de slag gingen in zorg en welzijn.

Top 5 tips om vertrek te voorkomen buiten z&w binnen z&w
1. Meer ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden bieden 15% 16%
2. Beter communiceren / luisteren door direct leidinggevende 13% 24%
3. Meer salaris of andere arbeidsvoorwaarden 12% 11%
4. Een vast contract of andere contracturen 9% 8%
5. Veranderingen in de inhoud van het werk 8% 10%

Vertrek uit de sector minder vaak te voorkomen, dan uitstroom binnen de sector

Opvallend genoeg geven werknemers die uitstromen naar een baan buiten de sector vaker aan dat de oud werkgever hun vertrek niet had kunnen voorkomen. Ongeveer 38% van de uitgestroomde werknemers met werk buiten de sector geeft als belangrijkste reden om vertrek te voorkomen aan dat de oud werkgever niets had kunnen doen, omdat het tijd werd voor iets anders. Bij uitgestroomde werknemers die een nieuwe baan binnen de sector vonden ligt dit aandeel op 30%. Ook geeft bijna een kwart (24%) van de werknemers met werk buiten de sector aan dat de vertrekreden in de privésfeer lag, voor werknemers die in zorg en welzijn bleven werken is dit aandeel 11%.

Het landelijk doorlopend uitstroomonderzoek

Om meer inzicht te krijgen in uitstroom van zorg- en welzijnspersoneel startte RegioPlus in april 2019 een groot landelijk doorlopend uitstroomonderzoek. Hiermee kunnen er gerichte acties voor behoud van personeel genomen worden, zowel op organisatie als op samenwerkingsniveau. In heel het land doen zorg- en welzijnsorganisaties mee aan het onderzoek. Heeft jouw organisatie interesse in deelname van aan het uitstroomonderzoek, ga dan naar www.zorgpleinnoord.nl/uitstroomonderzoek. Het uitstroomonderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksbureau Presearch.

Meer lezen over mobiliteit van medewerkers

Hoe ontwikkelt de totale mobiliteit van medewerkers zich in Noord-Nederland voor en tijdens de coronacrisis? Waarom vertrekken medewerkers en in hoeverre veranderde dit in de afgelopen drie jaar? Het antwoord op deze vragen komt aan bod in onze nieuwe Facts & Figures.

Dit is een artikel van: www.zorgpleinnoord.nl