Spring naar inhoud
Mijn ZorgpleinNoord

Uitkomsten behoeftepeiling Noorderwerken

Online enquête over samenwerking op de thema’s instroom, mobiliteit en flexibiliteit van zorg- en welzijnspersoneel

6 minuten
Page top visual

Er is veel draagvlak voor samenwerking tussen zorg- en welzijnsorganisaties in Noord-Nederland. Dit blijkt uit de behoeftepeiling Noorderwerken. Daarin hebben organisaties aangegeven of zij willen samenwerken op de thema’s instroom, mobiliteit en flexibiliteit van zorg- en welzijnspersoneel.

Onderaan deze pagina kun je het complete rapport van de behoeftepeiling downloaden.

Tussen 3 en 16 september zijn alle bij ZorgpleinNoord aangesloten werkgevers benaderd, waarvan 54 werkgevers hebben gereageerd. Uit de resultaten blijkt dat er onder andere draagvlak is voor een regionale flexpool, het delen van specialisten en kennis uitwisselen over roosteren. In deze rapportage vind je meer inzichten en achtergronden. De komende tijd werkt ZorgpleinNoord samen met zorg- en welzijnsorganisaties aan de gewenste samenwerking.

Organisatiekenmerken deelnemende zorg- en welzijnsorganisaties

Het grootste gedeelte van de organisaties die hebben deelgenomen aan de peiling is afkomstig uit de ouderenzorg (19, oftewel 35%) en voor het grootste gedeelte actief in de provincie Groningen (24, oftewel 44%). De gemiddelde organisatiegrootte van de deelnemende organisaties is 707 medewerkers. De kleinste organisatie heeft 5 medewerkers en de grootste 5.000 medewerkers.

Huidige knelpunten bij de arbeidsvraag en –aanbod in de regio

Uit onderstaand overzicht blijkt dat alle organisaties die de behoeftepeiling hebben ingevuld, ervaren dat de huidige vraag naar en aanbod van personeel niet in balans zijn. In Friesland wordt dit zelfs nog sterker ervaren dan in Groningen en Drenthe, met als gevolg een hogere toename aan PNIL-kosten (PNIL=personeel niet in loondienst).

Op vrijwel alle voorgelegde stellingen worden knelpunten ervaren, maar er zijn per provincie, branche en organisatieomvang wel wat verschillen. Duidelijk is dat alle organisaties het eens zijn met de stelling ‘invloed op het rooster is essentieel om werken in de zorg aantrekkelijk te houden’.

Mogelijkheden tot mobiliteit worden in Drenthe en Friesland niet echt als een knelpunt gezien, terwijl dat in de Groningen wel het geval is. Op stellingen over arbeidsvraag en –aanbod in de regio, geven organisaties van groot tot klein aan de minste knelpunten te ervaren met ‘te weinig ontwikkelingsmogelijkheden’ en ‘te weinig mogelijkheden tot mobiliteit’. Kleine en middelgrote organisaties ervaren dat er te weinig stageplekken zijn, bij grote organisaties is dat minder het geval

Op brancheniveau zijn vraag en aanbod minder in balans bij de gehandicaptenzorg en ouderenzorg ten opzichte van de ggz en sociaal werk. Het probleem van de toename kosten personeel niet in loondienst is minder groot in de branche social werk dan de andere branches.

Stellingen arbeidsvraag en -aanbod

Thema’s en vormen voor samenwerking

Organisaties zien de noodzaak om meer samen te werken bij de instroom, mobiliteit en het flexibel inzetten van zorg- en welzijnspersoneel. Gemiddeld geven de 54 deelnemende organisaties op een tienpuntsschaal een ruime voldoende (namelijk een 6,9) op de vraag hoe groot ze de noodzaak achten om meer samen te werken. In de gehandicaptenzorg ligt het met een 7,7 opvallend hoger dan de andere branches.

Thema’s voor samenwerking

Er lijkt bij alle thema’s een kans te liggen tot samenwerking. Ze scoren allemaal op een vijfpuntsschaal een 3 of hoger. Per provincie zijn er wat verschillen, maar samenwerken op de thema’s specialistische functies en opleiden en ontwikkelen wordt in alle drie provincies gezien als meest kansrijk.

Gemiddeld genomen willen kleine en middelgrote organisaties het liefst samenwerken op het gebied van opleiden en ontwikkelen (4,2) en grote organisaties op het gebied van specialistische functies (4,1) en mobiliteit (3,9). Het flexibel inzetten van medewerkers zien alle organisaties, van klein tot groot, als kansrijk voor samenwerking (3,4).

Concrete vormen van samenwerking - provincie

Op basis van het inspiratiedocument Noorderwerken zijn concrete vormen van samenwerking voorgelegd aan de organisaties. Wat opvalt is dat bijna alle organisaties uit de provincie Friesland (84,6%), kennis en ervaring uitwisselen over plannen, roosteren en capaciteitsmanagement zien zitten als vorm van samenwerking. Ook in Groningen (58,3%) lijkt dit kansrijk te zijn.

Er zijn ook mogelijkheden voor samenwerking als het gaat om een regionale flexpool met flexibel inzetbare zorgmedewerkers in Groningen (58,3%) en een regionale flexpool met professionals specialistische zorg in Friesland (53,8%) en Groningen (54,2%), een pool voor zij-instromers in Groningen (50%). Opvallend genoeg scoort in Drenthe geen één mogelijke samenwerkingsvorm boven de 50%.

Concrete vormen van samenwerking per provincie

Niveau van samenwerken

Organisaties werken over het algemeen het liefst op provinciaal niveau en binnen de branche samen. Als we per branche kijken, dan geven ouderenzorgorganisaties aan het liefst samen te werken op gemeentelijk niveau (4,2), terwijl de ggz dit juist het liefst doet binnen Noord-Nederland (4,3). De gehandicaptenzorg (4,2) en sociaal werk (4,4) geven voorkeur aan samenwerking binnen de provincie. Bij voorkeur werkt men het liefst samen binnen de eigen branche.

Bestaande samenwerkingsvormen

Als laatste hebben we de organisaties gevraagd of er al sprake is van een vorm van samenwerking in de regio gericht op instroom, mobiliteit of flexibele inzet van zorg- en welzijnspersoneel. Bijna de helft van de organisaties geeft aan dat er op genoemde thema’s al wordt samengewerkt. Binnen alle branches werken organisaties samen. Bij de ggz lijkt dat iets minder het geval dan in de andere branches. Middelgrote en grote organisaties werken al veel meer samen dan kleine organisaties.

Samen verder

De komende tijd nemen we contact op met de organisaties die hun contactgegevens hebben achtergelaten. Bij vervolgactiviteiten sluiten we zoveel mogelijk aan bij lopende initiatieven. Mocht jouw organisatie de behoeftepeiling niet ingevuld hebben, maar heb je wel belangstelling voor een gesprek over de uitkomsten en de mogelijkheden voor jouw organisatie, neem dan contact met ons op door een mail te sturen naar noorderwerken@zorgpleinnoord.nl.

Download het volledige rapport in pdf

Vragen over Noorderwerken en de behoeftepeiling?

Mocht jouw organisatie de behoeftepeiling niet ingevuld hebben, maar wel belangstelling hebben voor een gesprek over de uitkomsten en de mogelijkheden voor jouw organisatie, stuur dan een e-mail naar noorderwerken@zorgpleinnoord.nl. Je kunt ook contact opnemen Marijke Stuyt via 06-51097773 of met: