Spring naar inhoud
Mijn ZorgpleinNoord

Publicatie Trends in onderwijs zorg en welzijn in Noord-Nederland

Cijfers en feiten in het mbo en hbo 2014-2019

4 minuten
Page top visual

In de afgelopen vijf jaar heeft het onderwijs in zorg en welzijn flinke ontwikkelingen doorgemaakt. ZorgpleinNoord brengt die ontwikkelingen in beeld in de nieuwe publicatie Trends in onderwijs zorg en welzijn in Noord-Nederland. Aan de hand van vijf indicatoren schetsen we een beeld van het zorg- en welzijnsonderwijs in onze regio. Op welke vlakken gaat het heel goed en waar zijn nog mogelijkheden tot verbeteringen? Voor welke functies leiden we nog onvoldoende mensen op, waar ontstaan overschotten en voor welke uitdagingen staan het werkveld en onderwijs?

In de publicatie Trends in onderwijs zorg en welzijn in Noord-Nederland beschrijven we de cijfers en feiten aan de hand van vijf indicatoren:

  1. Instroom
  2. Deelnemers
  3. Studierendement
  4. Gediplomeerden
  5. Sectorrendement

De ontwikkelingen in het kort

Vanaf 2016/’17 kiezen ieder jaar meer noorderlingen voor een zorg- en welzijnsopleiding. Ook groeit het totaal aantal studenten dat een mbo- of hbo-opleiding volgt. Ze kiezen daarbij steeds vaker voor een opleiding waarin ze werken en leren combineren. En dat heeft weer een gunstig effect op het studierendement: dat ligt bij bbl-opleidingen (83%) veel hoger dan bij bol-opleidingen. Daarnaast zien we dat het studierendement voor alle opleidingen stabiliseert of zelfs toeneemt. Ook het aantal gediplomeerden stijgt, maar er zijn wel verschillen tussen mbo en hbo. Het noordelijke sectorrendement volgt de landelijke trends: over de hele linie is het sectorrendement toegenomen en de sectorrendementen zijn hoger bij mbo-bbl, hbo-duaal en -deeltijd dan bij de voltijdsopleidingen.

Samen aan de slag

De publicatie laat zien dat er in de afgelopen vijf studiejaren belangrijke stappen zijn gezet als het gaat om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Er zijn zeker nog uitdagingen waarmee werkveld en onderwijs aan de slag kunnen en waarbij ZorgpleinNoord kan faciliteren en ondersteunen. We benoemen er drie:

  1. Gezamenlijk onderzoek naar afname instroom in hbo zorg- en welzijnsonderwijs
    Na drie jaar van forse groei is er in 2018/’19 sprake van minder instroom en het jaar daarna van stabilisatie. ZorgpleinNoord gaat in gesprek met onderwijs en werkveld om te achterhalen waarom de instroom terugloopt.
     
  2. Meer leer-werkplekken creëren
    Steeds meer studenten kiezen voor een opleiding waarin ze werken en leren combineren. Voldoende leer-werkplekken zijn dus hard nodig, ook voor de zij-instromers. ZorgpleinNoord onderzoekt binnen netwerken, aangesloten organisaties en stakeholders wat de knelpunten en mogelijkheden zijn.
     
  3. Meer mbo- en hbo-verpleegkundigen opleiden
    Hoewel er sprake is van een groei in instroom, is het onvoldoende om de verwachte tekorten op te vangen. Meer verpleegkundigen opleiden biedt slechts deels soelaas, dus is het ook zaak om te kijken naar andere oplossingsrichtingen, zoals taakherschikking of aanpassingen in het zorgproces. ZorgpleinNoord organiseert hierover een gesprek in de regio met alle betrokken partijen.

Download of bestel Trends in onderwijs zorg en welzijn in Noord-Nederland

Je kunt de publicatie integraal downloaden in pdf. Organisaties aangesloten bij ZorgpleinNoord kunnen ook kosteloos een gedrukte versie bestellen. Stuur dan een e-mail naar info@zorgpleinnoord.nl.

Voorlopige onderwijscijfers 2019/’20

Inmiddels zijn de voorlopige cijfers en feiten over het studiejaar 2019/’20 ook bekend. In najaar 2021 volgen de definitieve cijfers. In 2019/’20:

  • nam de totale instroom in mbo zorg- welzijnsopleidingen licht toe, terwijl in het hbo de instroom precies gelijk is aan 2018/’19.
  • nam de instroom af voor de mbo-zorgopleidingen, met name door teruglopende aanmeldingen voor mbo-zorgopleidingen mbo 3-4. Zo daalt de instroom bij de opleiding voor verzorgende-ig en verpleegkundigen. Een trendbreuk én een zorgelijke ontwikkeling met het oog op de tekorten voor deze functies;
  • volgden meer noorderlingen een zorg- of welzijnsopleiding dan een jaar eerder;
  • groeide het aantal mbo-studenten zorg en welzijn in elke provincie. In Groningen daalde het aantal hbo-studenten, in Drenthe en Friesland was er wel sprake van een stijging;
  • zet de trend door dat steeds meer studenten kiezen voor een opleiding waarbij ze werken en leren combineren.