Spring naar inhoud
Mijn ZorgpleinNoord

Factsheet Ervaringsdeskundigheid en Werk

Enquêteresultaten behorend bij het project Ervaringsdeskundigheid en Werk van de Alliantie van Kracht

4 minuten www.zorgpleinnoord.nl
Page top visual

Beeldvorming

Positief beeld, maar draagvlak binnen organisaties relatief laag
Het merendeel van de respondenten vindt ervaringsdeskundigheid van meerwaarde voor de arbeidsmarkt, hun eigen sector en hun eigen organisatie. Dit schetst een positief beeld.
Het draagvlak voor de inzet van ervaringsdeskundigen binnen de eigen organisatie verschilt. Een derde van de respondenten (38%) is het er (helemaal) mee eens dat er draagvlak bestaat voor de inzet van ervaringsdeskundigen in de organisatie. Een groot deel is hier neutraal over of weet dit niet (58%). Slechts 1 respondent geeft aan dat er geen draagvlak is voor ervaringsdeskundigen. 18 van de 42 aangesloten organisaties bij de Alliantie van Kracht hebben niet geparticipeerd in het onderzoek over ervaringsdeskundigheid. Verwacht wordt dat het draagvlak hier nog lager ligt. Op het gebied van draagvlak valt dus nog een grote verbeterslag te maken.

Ervaringsdeskundigheid is van meerwaarde voor...?

Ervaringsdeskundigen in dienst

Meer dan 100 ervaringsdeskundigen in dienst, weinig nieuwe verwacht in 2024
In totaal zijn er 108 ervaringsdeskundigen in dienst bij de organisaties die de vragenlijst hebben ingevuld. Toch zijn er ook veel organisaties die geen ervaringsdeskundigen in dienst hebben, of dit niet weten.
Opvallend is dat maar een klein deel van de organisaties van plan is nieuwe ervaringsdeskundigen aan te nemen in 2024. Het gaat om 10 tot 15 ervaringsdeskundigen in totaal.

Soorten ervaringsdeskundigen

Interesse in type ervaringsdeskundigen en opleidingseis verschilt
Organisaties hebben voornamelijk interesse in ervaringsdeskundigen met ervaring op het gebied van armoede (69%), verslaving (56%), GGZ (43%), laaggeletterdheid (31%) en seksueel grensoverschrijdend gedrag (18%).
Organisaties verschillen ook sterk in de opleidingseis die zij hebben voor ervaringsdeskundigen. De meest genoemde opleidingseis is een MBO diploma (37%) of een HBO diploma (31%). Weinig organisaties hebben als opleidingseis een certificaat (12%) of geen opleidingseis (6%). Voor een aantal organisaties in de opleidingseis onbekend (31%).

Stageplekken

Relatief veel organisaties bieden stageplekken of vrijwilligerswerk
Opvallend is dat meer dan de helft van de organisaties (54%) stageplekken biedt voor ervaringsdeskundigen. Ook zijn er in bijna de helft van de organisaties (42%) ervaringsdeskundigen aan het werk als vrijwilliger. Dit lijkt positief, maar er kan ook een kanttekening geplaatst worden: waarom neemt een deel van deze organisaties geen ervaringsdeskundigen als betaalde krachten aan?

Wat kan een organisatie nog meer doen?

Een derde van de organisaties is actief in het signaleren en toeleiden van studenten, en het bieden van financiële ondersteuning en werkbegeleiding
Naast het bieden van een (betaalde) baan of stage voor ervaringsdeskundigen is het ook een mogelijkheid voor organisaties om actief te zijn in het signaleren en toe leiden van potentiële studenten voor de opleiding tot ervaringsdeskundige. Daarnaast kunnen organisaties ook financiële ondersteuning of werkbegeleiding bieden aan ervaringsdeskundigen. Lees in de volledige factsheet meer over wat organisaties al doen voor ervaringsdeskundigen, en waarin zij geïnteresseerd zijn.

Verschillen tussen organisaties in visie en ervaring met ervaringsdeskundigen

Conclusie en aanbevelingen
Het merendeel van de organisaties vindt ervaringsdeskundigheid van meerwaarde voor de arbeidsmarkt, hun eigen sector en hun eigen organisatie. Dit is positief, maar het draagvlak voor de inzet van ervaringsdeskundigen binnen de eigen organisatie ontbreekt soms nog of is onbekend. Hier valt nog een grote winst te behalen, waar het project Ervaringsdeskundigheid en Werk een rol in kan spelen.
Daarnaast kan met het project worden ingespeeld op het informeren en motiveren van organisaties om een functieprofiel op te stellen voor ervaringsdeskundigen en beleid hierop te maken. Hierdoor zullen meer ervaringsdeskundigen worden aangetrokken.
Het bieden van stageplekken en vrijwilligerswerk is voor veel organisaties een mooie mogelijkheid om kennis te maken met ervaringsdeskundigen. Daarnaast is het belangrijk om ook in te zetten op duurzame betaalde banen voor ervaringsdeskundigen.

Voor vragen over deze factsheet of het project Ervaringsdeskundigheid en Werk kun je terecht bij

Dit is een artikel van: www.zorgpleinnoord.nl