Download hier de volledige versie van de Facts and Figures 2024
Aantal werknemers blijft toenemen, maar minder hard dan voorgaande jaren
In het derde kwartaal van 2023 zijn er 2.600 werknemers bijgekomen in vergelijking met hetzelfde kwartaal het jaar ervoor, een stijging van 1,6%. Vergeleken met de voorgaande jaren is deze werknemersgroei echter minder sterk. Het aandeel werknemers in de sector zorg en welzijn ten opzichte van alle andere sectoren in Noord-Nederland is hoger dan in de rest van Nederland. In heel Nederland is ongeveer één op de zes mensen (16,9%) werkzaam in de sector zorg en welzijn terwijl dit in NoordNederland ruim één op de vijf is (21,6%).

Instroom en uitstroom steeds dichter bij elkaar
Het afgelopen jaar is de uitstroom van zorg- en welzijnsmedewerkers in Noord-Nederland met -3,6% gedaald. Maar de instroom van medewerkers is harder gedaald ten opzichte van vorig jaar (-6,2%). Dit zorgt ervoor dat de totale instroom en de totale uitstroom steeds dichter bij elkaar komen. Het saldo blijft positief: er zijn meer medewerkers bij gekomen. Daarnaast verlaten niet alle vertrekkende medewerkers de sector en is er veel mobiliteit tussen branches en binnen de eigen branche.

Afname werkdruk en ziekteverzuim
Drie op de vier van alle noordelijke zorg- en welzijnsmedewerkers is (zeer) tevreden met het werk dat zij doen. Het aandeel werknemers dat een (veel) te hoge werkdruk ervaart is vergeleken met het jaar daarvoor afgenomen van 47% naar 45%. Het (landelijke) ziekteverzuimpercentage is afgenomen, van 7,9% in 2022 naar 7,4% in 2023.

Personeelsaanbod houdt groei zorgvraag niet bij
Om alle inwoners van Noord-Nederland te voorzien van zorg en welzijn, zal naar verwachting de vraag naar zorg- en welzijnsprofessionals groeien met 15% tussen nu (2024) en 2033. Het aanbod van personeel neemt in dezelfde periode naar verwachting met 5% toe. Het personeelsaanbod houdt de arbeidsvraag dus niet bij, waardoor het personeelstekort zal oplopen van 5.200 in 2024 naar 22.800 in 2033. Waar de schaarste het grootst is, lees je in de volledige Facts & Figures.

Anders denken, anders doen
Het verlenen van zorg en welzijn komt steeds meer onder druk te staan. Als we zorg en welzijn op dezelfde manier blijven organiseren ontstaat er een onhoudbare situatie. ZorgpleinNoord focust zich daarom op de transformatie van werk. Samen met werkgevers en kennispartners uit de regio werken we vanuit het nieuwe beleidsprogramma Samenwerken en Innoveren in de Regio (SIR) aan: Regionaal werkgeverschap, verbinding formele en informele zorg en veranderkracht.
