Spring naar inhoud
Mijn ZorgpleinNoord

Facts & Figures - editie juni 2022

Ontwikkelingen op de noordelijke arbeidsmarkt in zorg en welzijn

3 minuten
Page top visual

In de nieuwste editie van de Facts & Figures lees je alles over de ontwikkelingen op de noordelijke arbeidsmarkt in zorg en welzijn. We informeren je over de arbeidsmarktprognoses en de belangrijkste uitdagingen in onze regio. Je leest alles over vacatureontwikkelingen, in- en uitstroomcijfers, mobiliteit, arbeidsomstandigheden en demografie. Wat het meeste opvalt; personeel is de cruciale factor. In dit kennisbankartikel geven we al een aantal opvallende zaken prijs uit de Facts & Figures. De rest kun je zelf ontdekken door de Facts & Figures hier, of helemaal onderaan te downloaden.

Stand van zaken

De instroom van nieuwe medewerkers in zorg en welzijn daalde (-1,7%) opnieuw in 2021. In 2020 kwamen ook minder herintreders, zij-instromers en jonge professionals uit het onderwijs in de sector werken. In periode 2017 t/m 2019 groeide elk jaar de instroom van nieuwe medewerkers.

Arbeidsomstandigheden

Groeiend ziekteverzuim  
Het gemiddelde ziekteverzuim voor de zorgbranches (ziekenhuizen (excl. umc's), ggz, gehandicaptenzorg en vvt) is in tweede coronajaar (maart 2021 t/m februari 2022) opgelopen tot 8,1% in Noord-Nederland. In vergelijking met de rest van Nederland (7,7%) is het verzuim in de noordelijke zorgbranches hoger. Het ziekteverzuim is meest gegroeid in de Groningse (10,0%) en Friese (9,9%) ouderenzorg. 

Deeltijdfactor 
In Noord-Nederland werken mensen gemiddeld iets minder uren dan in heel Nederland, zowel in alle sectoren (NL: 0,76, NN: 0,73) als in de sector zorg en welzijn (NL: 0,68 en NN: 0,66). Vooral in de branches VVT (0,58) en de huisartsen en gezondheidscentra (0,58) werken mensen gemiddeld met een contract met minder uren. 

Arbeidsmarktprognoses

Door ontgroening en vergrijzing van de bevolking groeit het personeelstekort in zorg en welzijn. Nu (2022) zijn er in Noord-Nederland 5.800 medewerkers te weinig om de gevraagde zorg en ondersteuning te bieden. In 2031 is het tekort aan personeel naar verwachting opgelopen tot ongeveer 18.600 medewerkers. De grootste schaarste wordt verwacht in de verpleeghuizen en voor de functie van verzorgende. 

Demografie

In het Noorden neemt in 2042 naar verwachting het aantal mensen met een leeftijd van 75 jaar en ouder de komende jaren sterk toe (+56,3%). De potentiële beroepsbevolking (15-75 jaar) neemt sterker af dan in de rest van Nederland. Hiermee staat zorg en welzijn in het Noorden voor een extra uitdaging. 

Anders denken, anders doen

Belangrijkste uitdagingen Wat moeten we doen? Schaarste noodzaakt tot nieuwe wegen en er is geen tijd te verliezen. Als we nu niet anders gaan denken en werken, blijven de tekorten stijgen. De kwaliteit en de toegankelijkheid van zorg en welzijn komt dan in gevaar.  

Het vraagt om anders denken en doen als het gaat om: 

→ Nieuwe instroompaden  

→ Regionaal werkgeverschap  

→ Technologische innovatie 

Wil je meer weten over deze Facts & Figures?

Onze arbeidsmarktonderzoekers doen voortdurend onderzoek naar de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in zorg en welzijn. Wil je graag meer weten over hoe Noord-Nederland ervoor staat of heb je nog vragen over de Facts & Figures? Neem dan contact op met: